FAQs seksueel

Wat is veilig?

Veilig is elke vorm van vrijen waarbij geen hiv-positief bloed, zaad of vaginaal vocht in het lichaam van de partner komt.

 

Waar moet je op letten om veilig te vrijen?

Gebruik een condoom bij vaginaal en anaal seksueel contact (neuken en kontneuken). Zorg dat tijdens het pijpen geen sperma in je mond komt of dat je niet in iemands mond klaarkomt. Als je hier zeker van wilt zijn, moet je een condoom gebruiken. De kans dat iemand door het likken van de clitoris en vagina (beffen) wordt geÔnfecteerd, is erg klein. Beffen tijdens de menstruatie is onveiliger. Je kunt rubber lapjes gebruiken: de zogenaamde beflapjes of dental dams.

Wat is onveilig?

Vaginaal en anaal seksueel contact zonder condoom zijn onveilig. Bij vaginaal seksueel contact (neuken) zonder condoom kan zowel de man de vrouw infecteren als omgekeerd. Bij anaal seksueel contact (kontneuken) zonder condoom, tussen mannen of tussen man en vrouw, kan hiv makkelijk in de bloedbaan van de partner terechtkomen.
Lees meer.

 

Wanneer spreek je van risico?

Als er bloed bloed contact of bloed sperma contact is, waarbij een van de twee personen het hiv virus in het bloed heeft.

 

Zijn er risico’s als je seks hebt met een andere hiv-positieve?

Als je seks hebt met iemand die ook hiv-positief is, kun je elkaar andere soa’s overdragen, waaronder hepatitis C. Soa’s kunnen bij hiv-positieven soms ernstiger verlopen.. Verder is er een zeer kleine kans dat je van die partner een andere virusvariant zou kunnen oplopen, waar jouw afweer nog geen antwoord op heeft of dat resistent is tegen bepaalde hiv-remmer. Deskundigen verschillen van mening over hoe groot de kans op herinfectie en resistentie is. Condooms beschermen tegen soa’s en herinfecties.

 

Wat is serosorteren?

Serosorteren is het kiezen van een partner op basis van dezelfde hiv-status om emotionele of seksuele redenen. Het gaat dus om hiv-positieven die een (seksuele) relatie met elkaar hebben, of om hiv-negatieven die dat hebben. Bij seks kan serosorteren beschermde seks inhouden of onbeschermde seks, of vormen van seks waarbij geen bescherming nodig is. Serosorteren is niet specifiek homo- of heteroseksueel gedrag.

 

Wat is het verband tussen hiv-overdracht en viral load?

Meerdere vragen rondom hiv-overdracht, viral load, beschermde en onbeschermde seks komen aan bod in dit overzicht van vragen & antwoorden.

 

Wat is PEP?

PEP betekent Post Exposure Profylaxis (PEP). Dit is een behandeling met hiv-remmers die zo snel mogelijk (liefst binnen twee uur; uiterlijk binnen 72 uur) na een mogelijke aanraking met hiv moet worden gestart. Er moet sprake zijn van een risico, b.v. omdat het condoom is gescheurd of na onveilige seks waarbij zeker is dat de ander persoon hiv heeft.

PEP is verkrijgbaar via de GGD en buiten kantooruren bij je ziekenhuis. Het is verstandig eerst te bellen om uit te vinden waar je terechtkunt. Of PEP wordt gegeven hangt af van het risico dat is gelopen.De ene arts gaat hier anders mee om dan de andere. De werking van PEP is niet aangetoond, maar het is wel heel waarschijnlijk dat PEP de kans verkleint dat iemand hiv-positief wordt. Bij de behandeling met PEP kunnen, net zoals bij het slikken van hiv-remmers door hiv-positieven, bijwerkingen optreden.

Lees meer.

 

end faqs

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen