Dossier toekomst hiv-zorg - Van DBC naar DOT

Van DBC naar DOT
De financiering van de zorg is in 2012 veranderd. Er wordt nu niet meer gewerkt met DBCs (Diagnose-behandelingscombinatie) maar met DOTs (DBC op weg naar transparantie). De technische details van die overgang zal ik jullie besparen want voor mij is het geheel niet transparant.
In de zomer van 2011 werd duidelijk dat door de overgang van DBC naar DOT iets merkwaardigs aan de hand was. De extra WBMV-gelden voor de hiv-behandelcentra passen niet in het DOT-systeem. Dat betekent dat de aangewezen hiv-behandelcentra voor het behandelen van een hiv-positieve in principe evenveel geld ontvangen als een behandelcentrum dat niet is aangewezen. En daarmee wordt de opname van behandeling van hiv-infectie in de WBMV een lege huls. Het was in die tijd zelfs onduidelijk of hiv überhaupt nog in de WBMV zou blijven. Daarnaast was er het probleem dat de financiering van SHM zou verdwijnen. Er was dus een acuut probleem.

In actie
Dat was een reden voor de Hiv Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Hiv-behandelaren (NVHB), Aids Fonds en SHM om in actie te komen. Er is overleg geweest met het ministerie van volksgezondheid (VWS) en met woordvoerders van politieke partijen. Het lijkt erop dat dit in ieder geval tot uitstel van de invoering van de overheveling en van het verdwijnen van hiv uit de WBMV heeft geleid. Zoals het er nu naar uitziet, gaat hiv in 2013 uit de WBMV en gaat de overheveling in 2014 of later in. Daarnaast is de financiering van SHM voorlopig gered. Het geld komt nu van het RIVM.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen