Tussentijdse update vragenlijst COVID-19 onder mensen met hiv

In april 2020 startte het CO-HIV-19 onderzoek. In dit onderzoek wordt in kaart gebracht of mensen met hiv een grotere of kleinere kans hebben om het nieuwe coronavirus op te lopen, en als er een grotere kans is: wie er dan extra risico lopen. Het onderzoek is een samenwerking van Erasmus MC in Rotterdam, het Radboud MC in Nijmegen en de Hiv Vereniging.

De onderzoekers geven graag een tussentijdse update van wat er tot nu toe in het onderzoek is gevonden.

Update van de onderzoekers

De onderzoekers bedanken iedereen die zich heeft aangemeld en de vragenlijsten hebben ingevuld. Door de feedback die ontvangen is, hebben zij de vragenlijst verbeterd. Bij de herhaling na 2 weken hoeft nu maar één vraag beantwoord te worden, als er de laatste twee weken niets is veranderd.

Wat is er nu, op basis van deze maanden aan onderzoek, te vertellen? Hieronder de belangrijkste punten op een rij:

  • De antwoorden van 585 mensen met hiv zijn vergeleken met 163 mensen zonder hiv. De deelnemers zijn verdeeld in 4 verschillende groepen:
    • ‘geen verdenking op coronavirus’
    • ‘mogelijk coronavirus gehad’
    • ‘waarschijnlijk wel coronavirus gehad’
    • ‘bewezen coronavirus met een test’
  • Er was geen verschil in hoe vaak mensen met en zonder hiv klachten van corona of bewezen COVID-19 hadden. Dit bevestigt wat ook in andere onderzoeken gezien wordt: mensen met hiv met een goede weerstand hebben geen verhoogd risico om heel ziek te worden van het nieuwe coronavirus. De groep mensen zonder hiv was gemiddeld jonger, vaker vrouw en had minder vaak hart- en vaatziekten. De groep mensen zonder hiv liep dus in theorie minder risico. Hogere leeftijd, man zijn en hart- en vaatziektes zijn namelijk risicofactoren voor het nieuwe coronavirus, en deze factoren kwamen vaker voor in de groep mensen met hiv.
    • Van de mensen met hiv had maar 0.3% een bewezen infectie met het coronavirus en had 8% waarschijnlijk een infectie doorgemaakt.
    • Mensen zonder hiv hadden in 0.6% een bewezen infectie en in 12% waarschijnlijk een infectie doorgemaakt.
  • De aantallen waren te klein om een definitieve uitspraak te doen, maar er werd geen duidelijk verschil gezien in hoe vaak mensen COVID-19 klachten kregen wanneer respondenten in groepen werden ingedeeld van de hiv-medicatie die ze gebruikten. Hiv-medicatie leek in de studie dus geen invloed te hebben op het krijgen van het nieuwe coronavirus. Dit is ook in lijn met andere wetenschappelijke onderzoeken.

Ook is gevraagd hoe bang mensen met hiv zijn om het coronavirus op te lopen:

  • De meeste mensen met hiv zijn ‘bijna niet’ of ‘een beetje’ bang om het coronavirus op te lopen (34% is bijna niet bang en 45% is slechts een beetje bang). Minder dan 1 op de 5 mensen is best wel bang. En een kleine groep van 2% is erg bang om COVID-19 te krijgen.

Tenslotte is aan mensen met hiv gevraagd of het lukt om zich aan de maatregelen van de overheid te houden:

  • Het merendeel van mensen met hiv (90%) houdt zich vaak of altijd aan de maatregelen van de overheid en het RIVM. Hiervan zegt 1 op de 5 mensen zich altijd aan de maatregelen te houden. Slechts 1 op de 10 mensen met hiv houdt zich ‘soms’ aan de maatregelen van de overheid. Niemand houdt zich ‘bijna nooit’ aan de maatregelen.

Namens het gehele onderzoeksteam veel dank aan iedereen die meedoet aan dit onderzoek!
De uitgebreide resultaten van dit onderzoek zullen later ook via deze blog gedeeld worden.

Daniel Aynekulu Mersha (Erasmus MC) & Albert Groenendijk (Erasmus MC)

Heb je je nog niet aangemeld?

Je kunt nog altijd deelnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie over de studie vindt je hier.

 

Deze informatie is nuttig