Bijna geen hepatitis C meer bij mensen met hiv in Nederland

Van 18 tot en met 21 juli vond virtueel de IAS2021 conferentie plaats. Op de medische blog verschijnen samenvattingen van het belangrijkste nieuws. Er werd een Nederlands onderzoek over hepatitis C bij mensen met hiv gepresenteerd. In deze blog vertellen we daar meer over.

Stichting Hiv Monitoring (SHM) verzamelt data van 98% van de mensen met hiv in Nederland. Hierbij verzamelen ook informatie over Hepatitis C. Deze cijfers werden door SHM gepresenteerd tijdens IAS2021 en hiermee krijgen we inzicht in hoe vaak Hepatitis C voorkomt in Nederland.

Hepatitis C in 2020

Er zijn in totaal 25.196 mensen met hiv gescreend op hepatitis C. Tussen 2000 en 2014 had ongeveer 5% van de mensen met hiv in de database ook hepatitis C.

Vanaf november 2015 testten er 983 mensen met hiv positief op hepatitis C. In november 2015 kwam behandeling van hepatitis C beschikbaar in Nederland, en werd het eenvoudiger om te genezen van dit virus.

In 2016 had nog maar 1,6% van de mensen met hiv ook hepatitis C. In 2019 was dit percentage gedaald tot 0,7% (0,5% van de mannen die seks hebben met mannen en 12% van de mensen die drugs injecteren hadden hepatitis C).

Van de 983 mensen met hiv en hepatitis C kregen er 76 geen behandeling. Een deel van deze mensen was overleden (23 mensen), niet meer in zorg (12 mensen) of verhuisd (6 mensen). Ook waren 6 mensen gestart met behandeling voor hepatitis C. Dat zorgde ervoor dat eind 2020 slechts 29 mensen met hiv in Nederland ook hepatitis C hadden. De onderzoekers concluderen hiermee dat Nederland dicht bij het doel is dat er geen hepatitis C meer voorkomt bij mensen met hiv.

Hepatitis C

Hepatitis C is een aandoening aan de lever, die veroorzaakt wordt door het hepatitis C-virus (HCV). Hepatitis C wordt via contact met bloed overdragen, maar het is ook een soa. Verder is het overdraagbaar via naalden of ander materiaal dat gebruikt wordt om drugs te nemen.

Sommige mensen genezen vanzelf zonder behandeling. Het immuunsysteem laat het virus verdwijnen en hierdoor kunnen mensen die genezen zijn het niet meer overdragen. De meeste mensen daarentegen blijven het virus bij zich dragen als ze niet behandeld worden. Ze kunnen het dus dan aan anderen overdragen. De lever blijft ontstoken, in minder of meer ernstige vorm. Dit wordt een chronische leverontsteking genoemd. Soms veroorzaakt de ontsteking op den duur ernstige en blijvende schade aan de lever.

Met behandeling is de kans groot dat je van hepatitis C geneest. Je hebt dan minder kans op ernstige beschadiging van de lever en op leverkanker. Als je het virus kwijt bent (door behandeling of vanzelf), kun je opnieuw het hepatitis C-virus krijgen. De afweer die je hebt opgebouwd beschermt helaas niet tegen een nieuwe infectie met hepatitis C.

Hepatitis C voorkomen?

Het controleren van je lever is onderdeel van de hiv-behandeling. In het ziekenhuis zullen ze dus vertellen als je leverwaarden verhoogd zijn, dit zou kunnen wijzen op een hepatitis C-infectie. Je kan zelf actie ondernemen om overdracht van hepatitis C te voorkomen. Lees op nomorec.nl wat jij kan doen. Ook kun je een gratis toolbox bestellen met handig materiaal om overdracht te voorkomen.

Bron

Isfordink C et al. Reaching HCV micro-elimination in HIV/HCV co-infected individuals in the Netherlands: exploring remaining barriers to HCV treatment. 11th IAS Conference on HIV Science, abstract OAB0104, 2021.

Deze informatie is nuttig