U=U Undetectable means Uninfectious

uu nn 250N=N
Niet Detecteerbaar betekent Niet Overdraagbaar

Mensen met hiv die succesvol met combinatietherapie worden behandeld en daardoor een ondetecteerbare viral load hebben kunnen het virus niet aan anderen overdragen als ze seks zonder condoom hebben.

Dit is belangrijk en geweldig nieuws! Het helpt ons in de strijd tegen hiv-stigma en geeft mensen met hiv de mogelijkheid om net als elk ander te genieten van seks zonder angst.

Onmeetbaar virus
Iemand met hiv die niet behandeld wordt heeft duizenden tot miljoenen virusdeeltjes in iedere milliliter bloed. Door behandeling wordt de hoeveelheid hiv in het lichaam (viral load) omlaag gebracht tot het virus niet meer aan te tonen is in het bloed. Dit wordt onmeetbare of ‘ondetecteerbare’ viral load genoemd. Ondetecteerbaar betekent dat er minder dan 50 kopieën van het virus per mm3 bloed zijn. Er is nu aangetoond dat deze paar virusdeeltjes geen nieuwe hiv-infectie kunnen veroorzaken.

Seks zonder condoom 
In 2016 zijn de resultaten bekend geworden van een grootschalig internationaal onderzoek onder hetero –en homostellen (het PARTNER-onderzoek).  De PARTNER-studie vond in 14 Europese landen plaats tussen 2010 en 2014. In totaal deden er 1166 stellen aan mee; van 888 stellen (548 hetero en 340 homo) zijn de gegevens in de eindanalyse meegenomen. Onder meer ging het om patiënten van het AMC en het OLVG. De voorwaarde voor deelname aan de studie was dat een van de partners hiv-medicatie gebruikte en een ondetecteerbare viral load had, en de andere partner hiv-negatief was. Alles bij elkaar opgeteld meldden de deelnemers dat ze 58.000 keer met elkaar geneukt hadden, vaginaal dan wel anaal, zonder condoom; de homostellen 22.000 keer en de heteroparen 36.000 maal.

Geen nieuwe hiv-infecties
Er zijn binnen deze groep geen nieuwe infecties opgelopen van de ene op de andere partner. Wel hebben 11 deelnemers hiv opgelopen door seks met anderen. Ook liepen 91 hiv-positieve partners – vaker homo dan hetero – net als hun hiv-negatieve partners andere soa’s op. Het risico op hiv werd daardoor niet groter.

Meldpunt
Bespreek jij dit onderwerp met je hiv-behandelaar of verpleegkundig specialist?! Wij horen graag jouw ervaringen.Positieve of negatieve. Deze kun je melden bij het Servicepunt van de Hiv Vereniging: 020 - 689 25 77 - op maandag, dinsdag en dondedag van 14.00 - 22.00 uur. Of per e-mail: .

Lees (Engelstalig) de wetenschappelijke onderbouwing van het onderzoek.
Persbericht NAM AIDSmap (Engelstalig) 'NAM endorses Undetectable equals Untransmittable (U=U) consensus statement'.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen