Je bent niet de enige…

Je bent niet de enige…

Eind 1984 riep Jeannette Kok vrijwilligers op, te helpen met de organisatie van een herdenkingsbijeenkomst voor mensen, die overleden waren aan de gevolgen van aids. Samen met psycholoog David Stein zette zij stappen voor de eerste Aids Memorial Day in Nederland.

Die vond plaats in het voorjaar van 1985 in de Waalse Kerk in Amsterdam.Zo'n 200 mensen waren op de indrukwekkende en intieme bijeenkomst. De wetenschap niet de enige te zijn met een hiv-positieve in de omgeving, was onuitgesproken maar voor iedereen voelbaar.
Via de Oude Kerk in Amsterdam verplaatste de jaarlijkse bijeenkomst zich naar de Nieuwe Kerk. Het aantal aanwezigen groeide. Sprekers, aanvankelijk vooral homomannen of partners en familieleden, werden afgewisseld door muziek en stiltes. Een vast en ontroerend programma-onderdeel werd het namen noemen van overledenen. Het verdriet was bij velen zichtbaar.
Het drukst bezocht waren de bijeenkomsten in de Beurs van Berlage begin jaren negentig, met soms ruim 2000 bezoekers. Temidden van het groeiende aantal Quilts, getuigen van herinneringen aan dierbaren, werd het thema: 'Sta even stil…'.
Een steeds diverser wordende groep hiv-positieven, partners en familieleden zong samen 'The Rose', begeleid door wisselende musici. Multiple loss, het almaar afscheid moeten nemen van nieuwe mensen, werd een gegeven. Altijd werd de bijeenkomst afgesloten met het loslaten van witte ballonnen.
Met de komst van de combinatietherapie veranderde ook Aids Memorial Day. Veel mensen wilden niet meer met dood bezig zijn, maar met leven met hiv. Anderen vonden juist dat de bijeenkomsten nooit mochten stoppen. Het bezoekersaantal nam af.
Voor velen blijft 'stil staan' belangrijk, want herdenken is een eerbetoon aan hen, die er niet meer zijn. Zij zochten naar nieuwe rituelen, met nieuwe betrokkenen. De Hiv Vereniging organiseert Aids Memorial Day nu jaarlijks in de Amsterdamse Dominicuskerk en onder andere in Den Haag, Rotterdam en Maastricht worden lokale bijeenkomsten georganiseerd. Dit jaar vindt de 21ste Aids Memorial Day plaats op 20 mei.

Ronald Vos

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen