HAART: slecht voor je hart?

Combinatietherapie met proteaseremmers verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Verhoogd cholesterol kan bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Vergroot het gebruik van proteaseremmers dan ook de kans op een hartinfarct?

Vóór 1996 leek het vast te staan dat iemand die met hiv geïnfecteerd was dood zou gaan aan de gevolgen van een falend afweersysteem, zoals opportunistische infecties. Met de komst van combinatietherapie (HAART) is daar verandering in gekomen. Soms wordt er zelfs al gesproken over hiv-infectie als chronische aandoening, een ziekte waar je oud mee kan worden. Volgens de huidige medische inzichten zal een hiv-positieve alleen oud kunnen worden wanneer hij of zij levenslang een combinatie van verschillende soorten hiv-remmers gebruikt. Veel combinaties van hiv-remmers bevatten proteaseremmers. Niet lang na de introductie van de proteaseremmers werd duidelijk dat bij veel mensen die deze middelen gebruiken het gehalte cholesterol en vet in het bloed stijgt. Het is bekend dat een hoog cholesterolgehalte kan bijdragen aan het ontstaan van arteriosclerose en hartinfarcten.

Infarct
Slagaders reguleren de bloedtoevoer naar alle organen en weefsels. Wanneer een slagader verstopt raakt, stroomt er geen bloed meer naar de weefsels die normaliter door dit bloedvat van bloed voorzien worden. Het afsterven van weefsel door een tekort aan bloed wordt een infarct genoemd. Een infarct kan in principe overal in het lichaam voorkomen. Het meest bekend zijn het hartinfarct en het herseninfarct. Voor beide gelden dezelfde risicofactoren.
De kans op het krijgen van een hartinfarct is groter bij mensen met een hoge bloeddruk en bij mensen met arteriosclerose (slagaderverkalking). Bij een hoge bloeddruk moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen dan bij een normale bloeddruk. Het heeft dus meer zuurstofrijk bloed nodig en is daardoor gevoeliger voor problemen in de bloedtoevoer. En arteriosclerose kan de bloedvoorziening naar het hart bemoeilijken.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen