Dossier lipodystrofie

De praktijk van het vergoeden van behandeling van lipodystrofie is weerbarstig. De Hiv Vereniging wil dat veranderen en een beter beeld krijgen van de problematiek. Via een flitspanel van het hivnetforum is de input van hiv-positieven gevraagd.

Ontevreden
De Hiv Vereniging is niet tevreden met de huidige situatie. De fillers worden min of meer vergoed, maar de situatie is verre van helder. Wat betreft het weghalen van vet bij de buik is er de absurde situatie dat het volgens de regelgeving is verboden, ook als het medisch gezien noodzakelijk is. Bij het weghalen van vet op andere plaatsen van het lichaam is er onduidelijkheid. Mogelijk erkennen soms niet alle verzekeraars aantoonbare lichamelijke functiestoornissen als zodanig. En als de behandeling vergoed wordt kan er nog een probleem zijn om een arts te vinden die de behandeling wil doen.

Uitkomst flitspanel
In totaal werden 292 panelleden uitgenodigd voor de flitspeiling. Van de 150 leden die reageerden zeiden 114 mensen last te hebben van de bijwerking. Dat is veel. Tweederde heeft last van verdwenen vet in het gezicht, armen, benen of billen. Ruim de helft zegt last te hebben van bijkomend vet, voornamelijk bij de buik en in mindere mate bij de borsten of hoog achter op de rug (buffalo hump).
De deelnemers konden aangeven hoe ernstig ze de bijwerking vonden. Een kwart had ernstige klachten, bij de helft was het matig ernstig en bij een kwart waren de klachten licht.
Toch heeft maar 16% de verzekeraar om toestemming (een machtiging) gevraagd voor behandeling. De mensen die geen toestemming vroegen stelden dat: de behandeling niet nodig was, onmogelijk was, zeer niet aan gedacht hadden of ze lieten het er maar bij zitten.
Van de mensen die wel een aanvraag deden vroegen, kreeg slechts een kwart toestemming. Van de aanvragen was 80% voor het maskeren van vetverlies gezicht en de rest voor het weghalen van vet.
Opvallend veel mensen zeggen last te hebben van bijkomend vet, maar het merendeel van de aanvragen voor behandeling zijn voor het maskeren van verdwenen vet. Kennelijk wordt het verdwijnen van vet vaak als ernstiger ervaren. Bij de mensen die wel een behandeling aanvragen, wordt deze zeer vaak geweigerd. De reden die de verzekeraar geeft is meestal dat het niet in het pakket zou zitten of dat de bijwerking niet ernstig genoeg zou zijn. Het aantal mensen dat toestemming vroeg, is te klein om uitspraken te doen over de verschillende verzekeraars. De HVN wil wel met een aantal verzekeraars gaan praten over de problematiek. Wordt vervolgd.

Meer lezen
rapportage_lipodystofie

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen