beurs_quiltsDe AIDS Memorial QUILT is ontstaan in 1987 in San Francisco. Het is een verzameling gedenkdoeken (naamvlaggen) ter nagedachtenis aan mensen die zijn overleden aan de gevolgen van aids. Telkens acht naamvlaggen (Engels: panels) worden zó aan elkaar genaaid dat vierkante quiltblokken ontstaan van 3.80 x 3.80 meter. Samen vormen ze één grote lappendeken oftewel: de Quilt.

Nederland
In mei 1988 werd dit initiatief rondom deze persoonlijke vorm van herinneren overgenomen in Nederland en op 1 december van dat jaar werden tijdens de eerste Wereld Aids Dag in ons land acht naamvlaggen opengevouwen. Vier jaar later, tijdens de Wereld Aids Conferentie, werden in de Beurs van Berlage naamvlaggen uit de hele wereld tentoongesteld. Erg indrukwekkend en terecht dat deze doeken vele belangstellenden trokken.

 Door deze tentoonstelling in de Beurs van Berlage in 1992 groeide de belangstelling voor de Nederlandse quilt en er werden in Nederland steeds meer naamvlaggen gemaakt. Eind 1993 werd de stichting NAMENproject Nederland opgericht, die sindsdien de Nederlandse quilt beheert.

Vanuit organisaties
quilt_schorerDe laatste jaren is door het Namenproject in samenwerking met Stichting ShivA de quilt een nieuw leven ingeblazen en nieuwe mogelijkheden geschapen voor de (verborgen) behoefde om dierbaren te herdenken. Een tweetal nieuwe quilts, gemaakt vanuit de organisaties Schorer en het Drugspastoraat zijn hiervan en voorbeeld. De website aidsmemorial.nl is sinds eind 2007 het online monument geworden van de 'Nederlandse geschiedenis, een getuigenis van gemeenschappelijke rouw, van politieke actie en van creativiteit', zoals zij dit zelf verwoort op de site. Bekijk aldaar de verzameling quilts.

Contact

Memorial
020 - 689 25 77
op ma, di, do
14.00 – 22.00 uur

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen