Hiv een plek in je leven geven

hiv plek geven 500

Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op de uitslag ‘hiv-positief’. Bij de een komt de klap keihard aan; bij de ander dringt het pas later echt door. Het maakt soms verschil of je de uitslag hoort van een vertrouwd persoon, zoals je huisarts, of dat je de uitslag krijgt van iemand die je niet kent. Misschien heb je serieus met hiv rekening gehouden. Het kan zijn dat de uitslag als een bliksemschicht door de roze wolk van je zwangerschap heen komt. Veel mensen vinden het heftig om hiv een plek in hun leven te geven, maar houden er uiteindelijk ook iets positiefs aan over: dichter bij jezelf komen, persoonlijke groei of meer in het hier en nu leven.

Verwerken
Als je net hebt gehoord dat je hiv hebt, is het normaal dat allerlei gedachten en gevoelens door je heen gaan. Veel mensen maken een soort rouwproces mee van vier fasen, die vaak door elkaar heen lopen. De een pakt vrijwel meteen de draad van het leven weer op; bij de ander duurt dat maanden of jaren. Die vier fasen zijn: 

acceptatie

Het accepteren van de realiteit
Het kan zijn dat het in het begin nog niet echt tot je doordringt. Je gelooft het gewoon niet. Je schuift het van je af. Het kan langer duren om hiv te accepteren als je er helemaal niet op had gerekend, als je de uitslag botweg telefonisch te horen krijgt of als je zelf niet eens wist dat je op hiv werd getest. Dat komt (tegen de richtlijnen in) wel eens voor bij een zwangerschap of ziekenhuisopname.

“Ik  heb  een  tijd  een  knipperlichtrelatie  gehad; het  ging nogal moeizaam. Toen het een keer twee maanden uit was, heeft hij wat met andere vrouwen gehad. Toen het weer aan was, belde een van die vrouwen hem om te vertellen dat ze hiv had. Mijn vriend bleek het ook te hebben. Ik dacht: ik ben nooit ziek, dus mij overkomt dit niet. Ik heb me toch maar bij de huisarts laten testen. Op het moment dat ik zou bellen voor de uitslag, stond hij bij mij thuis voor de deur. Ik zat met tranen in mijn ogen en ik wist niet wat ik er mee aan moest. Ik was boos op mijn lichaam en ook op die vriendin van mijn vriend. Maar het is niet haar schuld  natuurlijk.  Ik  dacht:  waarom  overkomt  mij  dit? Wat heb ik misdaan? Had ik maar besloten om het uit te maken, dan had ik geen hiv gehad.

Praten over hiv?!
Veel mensen doet het goed om erover te praten met iemand die vertrouwd is met hiv. Je kunt er bijvoorbeeld over praten met:

bekende

een vriend...
…die goed kan luisteren, die ook hiv heeft of die andere mensen met hiv kent.

Iedereen kan hiv oplopen
Ongeveer vier op de tien mensen met hiv in Nederland zijn hetero en zes op de tien zijn homo of biseksueel. Circa een op de vijf hiv-positieven is vrouw. Ongeveer vier op de tien mensen met hiv in Nederland zijn geheel of gedeeltelijk van buitenlandse afkomst.

Vrouwen met hiv
In Nederland leven duizenden vrouwen met hiv. De aandoening is voor mannen en vrouwen hetzelfde, maar bij vrouwen kunnen ook gynaecologische klachten een rol spelen. Daarnaast is er natuurlijk nog zwangerschap. Onder doktersbegeleiding kun je als hiv-positieve vrouw een gezonde baby krijgen. Vrouwen krijgen vaak andere reacties op hun hiv dan mannen en veel vrouwen gaan zelf ook anders om met hiv. Veel vrouwen leven in een isolement en cijferen zichzelf nogal eens weg.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen