maatschappelijk - reizen en migratie

Wat speelt er als je op reis gaat
ligstoelen 150Iedereen gaat graag op reis. Wellicht heb je zin in een korte stedentrip. Zo mogelijk in een lange avontuurlijke reis. Als je hiv hebt is het belangrijk je goed te informeren en voor te bereiden voordat je op reis gaat. Lees de tips hoe je bijvoorbeeld het beste je hiv-medicatie meeneemt. En hoe te handelen bij verschillende tijdzones. Maar ook wat te doen als je je pillen onverhoopt kwijtraakt. Weet ook dat er soms reisbeperkingen gelden of hoe er wordt gedacht over het hebben van seks door iemand met hiv.

Medicatie

Het beste is om de medicijnen gewoon mee te nemen in de handbagage. Dan kom je niet in de problemen als je reis extreme vertraging oploopt, je terugreis niet doorgaat of je koffer zoekraakt. Neem dus een ruimere hoeveelheid mee, mocht je reis langer duren of je pillen kwijtraken. 
Gebruik je medicijnen in drankvorm of heb je injectiemiddelen, check dan de actuele regels op www.klm.nl (zoek op medicijnen). Er wordt dan een speciale verklaring van de arts gevraagd (zie ook medische verklaring).

Wat kun je nu het beste allemaal meenemen? 
vliegtuigen 150Naast je hiv-remmers, uiteraard ook de andere medicatie die je eventueel gebruikt. Maar ook loperamide tegen reizigersdiarree, een medische verklaring van je internist, overzicht van de medicatie en van de doseringen (en bijvoorbeeld al een recept van je behandelaar voor het geval dat). En neem het telefoonnummer van de alarmcentrale van je verzekeraar mee.

Onverwachte zaken
Tijdens je reis kun je toch nog geconfronteerd worden met dingen, al heb je alles goed voorbereid. Het garanderen van je medicatie is belangrijk.

Geen hiv-remmers

Als je zonder hiv-medicatie komt te zitten, is het belangrijk zo snel mogelijk aan deze medicatie te komen. Als je de therapie onderbreekt ontstaat er kans op resistentie. Het is vrijwel altijd sneller om aan hiv-remmers te komen in het land waar je bent, dan om medicijnen uit Nederland te laten komen. Een verzekering voor medische kosten in het buitenland is daarom erg belangrijk. Neem contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Deze kan in jouw ziekenhuis een recept regelen en uitzoeken waar de medicatie in het vakantieland te krijgen is. Ter plaatse nieuwe medicijnen kopen en thuis declareren bij de zorgverzekeraar gaat meestal sneller.

Andere regels en normen
slippers 150Realiseer je je goed dat er in landen verschillend over hiv of over mensen met hiv wordt gedacht. Dat de wet- en regelgeving anders kan zijn. Soms moet je vooraf melden dat je hiv hebt bij het hebben van een seksuele contact. Ook al vrij je veilig met een condoom. Mocht je dit niet gedaan hebben dan kan het als een strafbaar feit gezien worden. Laat je dus niet hierdoor verrassen. Zie ook criminalisation.gnpplus.net.

Reisbeperkingen en visums
Voor burgers uit de EU zijn er geen beperkingen om te reizen naar andere EU-landen. Sinds 2010 zijn mensen met hiv welkom in Amerika. Wel moet je een formulier invullen waarop gevraagd wordt of je een besmettelijke ziekte hebt. Omdat hiv van de lijst met besmettelijke ziektes is afgehaald, kun je hier ‘nee’ op antwoorden. Andere landen kunnen nog wel beperkingen opwerpen.

Reisbeperkingen


Een aantal landen buiten de EU laat mensen met hiv niet toe als toerist, of het is vooraf niet zeker of je met hiv-remmers het land probleemloos kunt bezoeken. Andere landen hebben beperkingen als iemand met hiv er langer dan een maand naartoe wil gaan of zich er blijvend wil vestigen. Op www.hivtravel.org kun je nakijken of er in jouw vakantieland beperkingen zijn.

Nog vragen?   
Voor meer informatie over reizen en reisbeperkingen kun je contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland.
Tel:  020 – 689 25 77 (op ma, di en do van 14.00 – 22.00 uur)
E-mail:

 

Werkvergunning & reisbeperkingen
Voor kortdurend toeristisch verblijf in een land gelden voor mensen met hiv in het algemeen geen beperkingen. Als je langer dan vier maanden in een land wilt blijven kunnen er wel beperkingen of voorwaarden gelden aan dat verblijf.

Voorkom teleurstelling 
kantoor vrouw 150Laat je vooraf goed informeren of er specifieke beperkingen zijn voor werknemers met hiv. Ga ook na wat de consequenties kunnen zijn voor jouw zorgverzekering of hoe jij je al dan niet goed kunt verzekeren in het land waar je wilt gaan werken. Ook moet je nagaan hoe je jouw hiv-behandeling op een goede en verantwoorde wijze kunt voortzetten. Het kan een reden zijn om te kiezen voor een ander land, waar geen beperkingen gelden voor mensen met hiv.
Op www.hivtravel.org kun je nakijken of er beperkingen zijn.

Verplichte hiv-test


Een groot aantal landen buiten de EU geeft geen werkvergunning aan mensen met hiv. Veel landen vragen als voorwaarde voor het afgeven van een werkvergunning een officiële verklaring of je al dan niet hiv-positief bent. Vaak vraagt men je een bewijs van de uitslag na een hiv-test in Nederland. Of men verplicht je in het land zelf een hiv-test te laten afnemen. Informeer je dus op voorhand goed. Zo voorkom je dat je aanvraag voor een werkvergunning kan worden afgewezen vanwege je hiv-status. Maar besef ook - als je je hiv-status liever niet aan de werkgever wilt vertellen - dat je dan open moet zijn over de reden van afwijzing, omdat er mogelijk zal worden gevraagd waarom je geen werkvergunning hebt gekregen.

Een nieuw leven (met hiv) binnen de Europese Gemeenschap (EU)
In feite kun je als  EU-onderdaan zonder al teveel moeilijkheden reizen en werken door de gehele EU. Informeer wel goed of er specifieke voorwaarden gelden waar je als hiv-positieve rekening zou moeten houden. Zoals bijvoorbeeld dat je verzekerd moet zijn: óf in je eigen land óf in het land van tijdelijk verblijf.

Specifieke voorwaarden

Er worden sinds 2007 geen specifieke voorwaarden meer gesteld voor de meeste nieuwe EU-landen ten aanzien van het verrichten van arbeid. Daardoor zal ook illegaal, zwart werk feitelijk niet meer nodig zijn. Ook wordt toegang verkregen tot het zorgverzekeringsstelsel van Nederland. Slechts als je uit Kroatië komt gelden er nog beperkende voorwaarden voor arbeid in loondienst, namelijk een tewerkstellingsvergunning voor de werkgever.

Duur van verblijf
Als EU-burger heb je het recht om vrij te reizen door EU-landen. Ook heb je het recht gedurende maximaal vier maanden op het grondgebied van een andere lidstaat te verblijven zonder andere voorwaarden of formaliteiten dan de verplichting in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Wel is er een duidelijk verschil tussen een verblijf korter, of langer dan drie maanden.

Korter dan 4 maanden

Het recht om ongehinderd te reizen mag alleen op grond van de openbare orde, de openbare veiligheid of de volksgezondheid worden beperkt. Het recht om overal in de Europese Unie te mogen reizen, ook in Nederland, is dus niet afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, of je nu beroepshalve of privé reist.

Als EU-burgers hoef je niet langer je identiteitsbewijs te laten zien wanneer je de grens tussen Schengenlanden passeert (daar vallen overigens weer niet alle EU-landen onder). De nationale wetgeving bepaalt of je een identiteitskaart of geldig paspoort nodig hebt. Dit is het geval in Nederland. Er mag bij een dergelijke controle alleen naar de geldigheid van je document worden gekeken. Men mag je in principe bij een dergelijke controle niet naar doel, duur, middelen van bestaan en aard van verblijf vragen.

Nog vragen?   

Voor meer informatie over werken buiten Nederland of reisbeperkingen kun je contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland. Tel:  020 – 689 25 77 (op ma, di en do van 14.00 – 22.00 uur), e-mail: .

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen