maatschappelijk - werk en opleiding

Wanneer je te horen gekregen hebt dat je hiv positief bent, kan dit het verloop van je opleiding drastisch beïnvloeden. Misschien kun je je er moeilijker door concentreren, vallen resultaten daardoor wat tegen of wordt studeren gewoonweg even onbelangrijk. Je vraagt je af wat de gevolgen van je hiv zullen zijn voor je verdere opleiding en werkvooruitzichten.

Je kunt met hiv dankzij de medische ontwikkelingen maatschappelijk goed blijven functioneren. Over het algemeen kun je prima functioneren op de arbeidsmarkt. Wel moet je bedacht zijn op vooroordelen over (mensen met) hiv binnen een werksituatie.

Objectieve informatie over leven met hiv stelt gerust. Het is belangrijk om fabels over hiv te ontkrachten om vooroordelen, onbegrip, misvatting, angst en discriminatie te voorkomen of weg te nemen. Het is belangrijk een paar van die fabels te noemen als voorbeeld. Objectieve feiten kunnen jou, maar ook je werkgever of collega geruststellen.

Een werkgever heeft geen inzagerecht in het medisch dossier van zijn werknemers bij arbeidsongeschiktheid, volgens het Europees Hof van de Rechten van de Mens ( EHRM). De positie van de werknemer is versterkt door deze uitspraak van het Hof.

Gevolgen arbeidsongeschiktheid
Een werkgever heeft er belang bij om de medische gegevens van een zieke werknemer in te kunnen zien. De beslissing van een arbo-arts of bedrijfsarts om een werknemer arbeidsongeschikt wegens ziekte te verklaren heeft gevolgen voor de werkgever. De werkgever dient doorgaans het loon door te betalen en kan zelfs een boete krijgen als hij zich onvoldoende heeft ingespannen bij de reïntegratie van de werknemer. 

De laatste jaren waren er snel voortschrijdende ontwikkelingen op het gebied van behandeling van hiv. De nieuwe behandelmogelijkheden hebben een positieve invloed op de kwaliteit van leven en levensduur. Dat mist zijn uitwerking niet op de arbeidsmogelijkheden. Het mag nu eigenlijk niet meer voorkomen dat werknemers met hiv vanwege hun hiv-status uit het arbeidsproces verdwijnen.

Gegevens over je hiv-status behoren tot je persoonlijke levenssfeer. Officieel ben je dus niet verplicht om aan je werkgever te melden dat je hiv-positief bent. Ga bij jezelf na wat je motivatie is om je werkgever op de hoogte te brengen van je status en wat de voor- en nadelen zijn van het wel of niet vertellen. Laat je hierover goed informeren.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha  

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen