Empowerment

Vooroordelen en discriminatie. Veel mensen met hiv lopen hier in meer en mindere mate tegen aan. Wat kun je doen als je gediscrimineerd wordt op je werk? En hoe kun jezelf wapenen tegen stigma? Weet dat het altijd mogelijk is hier ondersteuning in te krijgen. Voorlichting helpt om het beeld over hiv realistisch te maken!

Al vanaf het begin van de epidemie lopen hiv-positieven tegen stigma aan. Stigmatisering kan in allerlei dingen zitten: in de manier waarop mensen met je omgaan; hoe ze op je reageren als je vertelt dat je hiv-positief bent; hoe anderen over hiv spreken; moraliserende opmerkingen in de media of professionals die onheuse vragen aan je stellen.

Lees meer... >

Discriminatie om iemands hiv-status komt regelmatig voor; in sociale setting, op het werk, bij instanties, bij zorgverleners, online, op datingsites. Je hoeft het niet zomaar te accepteren: dit kun je doen. 

Lees meer... >

Hoewel het bijna niet meer voor komt, wordt er af en toe aangifte gedaan bij de politie vanwege het verzwijgen van de hiv-status en omdat er onbeschermde seks is geweest. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een voormalig partner. Sinds 2005 kunnen mensen met hiv hiervoor niet meer strafrechtelijk vervolgd worden. De politie roept mensen met hiv na zo’n aangifte soms toch nog op voor verhoor. Wat moet je doen bij zo’n oproep? Wees je bewust van de feiten. Dit geeft rust.

Lees meer... >

Kennis over hiv breekt stigma en vooroordelen af. De Hiv Vereniging verzorgt daarom jaarlijks tientallen voorlichtingen door het hele land: op middelbare scholen, bij zorginstanties, hogere onderwijsinstellingen en universiteiten, farmaceuten, enzovoorts.

Lees meer... >