seksueel - soa's

Als je seks hebt, loop je kans op een soa. Als je veiliger vrijt, is de kans veel kleiner, maar niet nul. Links naar informatie over de klachten, de mogelijke gevolgen en de behandeling van de meest voorkomende soa’s staan hier. Dit stukje gaat in op wat er specifiek is als je hiv hebt.


Als je hiv hebt, is het goed om alert te zijn op soa’s:

  • Je loopt hepatitis C makkelijker op.
  • Er zijn wisselwerkingen tussen sommige hiv-remmers en de medicijnen tegen hepatitis C.
  • Een aanval van genitale herpes kan langer en ernstiger zijn als je afweer is verzwakt.
  • Syfilis verloopt vaak hetzelfde als bij mensen zonder hiv, maar soms sneller en ernstiger. De eerste verschijnselen zijn: vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen; een grieperig gevoel; kale plekken op het hoofd; oogklachten; wratjes bij de geslachtsdelen of de anus.
  • Mogelijk zorgt een soa ervoor dat je viral load tijdelijk toeneemt en je CD4 tijdelijk afneemt.
  • Mogelijk draag je hiv makkelijker over als je een soa hebt:
    • sommige soa’s kunnen beschadigingen van huid en slijmvliezen bij je penis, vagina en anus veroorzaken.
    • een soa kan de viral load vergroten in je bloed, sperma en vaginaal vocht.

Bij onveilig én veilig vrijen kun je soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen ofwel geslachtsziekten) oplopen, zoals hepatitis A,B en C, syfilis, herpes en genitale wratten. Veilig vrijen verkleint wel de kans op deze soa's. Een aantal van deze deze soa's worden overgedragen door bijvoorbeeld oraal contact (pijpen of beffen).

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv kunnen elkaar beïnvloeden. Hiv kan het verloop van de soa veranderen, sommige soa’s kunnen inwerken op de hiv-infectie. En er zijn interacties tussen medicatie tegen hepatitis C en bepaalde hiv-remmers.

Als je hepatitis oploopt, zal dit bijna altijd blijken uit het bloedonderzoek voor je hiv. Elke keer worden namelijk je leverwaarden bepaald en die zijn meestal (licht) verhoogd als je hooguit een half jaar hepatitis hebt. Verder wordt bij het bloedonderzoek voor je hiv in een aantal ziekenhuizen onderzocht of je syfilis hebt. Andere soa’s, zoals chlamydia en gonorroe, worden bij het bloedonderzoek voor je hiv niet getest.

LGV is een agressieve variant van chlamydia die vooral voorkomt bij homomannen met hiv. Na tien tot dertig dagen of soms nog langer kan een lymfeklierontsteking volgen: pijnlijke bobbelige zweren in het laatste stuk van de darm, verstopping, bloed in de ontlasting en bij mannen ook een ontsteking van de plasbuis of penis en een pijnlijke zwelling van de lymfeklieren in de lies. Soms heeft men koorts en vaak een gevoel van algehele malaise. LGV is te behandelen door een antibioticumkuur van drie weken. LGV wordt makkelijk overgedragen door onbeschermd anaal seksueel contact, vuistneuken en het delen van hulpmiddelen (dildo's) zonder deze te desinfecteren. Door de zweren kun je met LGV makkelijker hiv en andere soa’s oplopen en overdragen.

Hepatitis C komt relatief vaak voor onder homomannen met hiv. Hepatitis C (HCV) is een ernstige en lastig te behandelen chronische leverontsteking. Ongeveer vier op de tien mensen met hepatitis C genezen zonder behandeling. Bij mensen met hiv is dit wat minder. De meeste mensen die hepatitis C oplopen, merken in het begin niets. Na een tijd krijgt ongeveer de helft klachten.

Op hivnet.org staan onder Informatie -> Dossiers diverse onderwerpen centraal waaronder Hepatitis C.

Uitgebreide informatie over de overdracht, beloop van de infectie, de beschikare behandeling, soorten HCV-remmers, de interacties daarvan met hiv-remmers, ervaringsverhalen en verdere actuele informatie. Het Dossier: hepatitis C vind je hier.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen