medisch - hiv en andere aandoeningen

injectie 150Hiv-positieven worden jaarlijks opgeroepen om een griepprik bij de huisarts te halen. Dat is niet altijd zinvol. Een pneumokokkenvaccinatie kan dat wel zijn.

Vanaf midden jaren 90 worden, als het goed is, alle mensen met hiv opgeroepen om elk jaar een griepprik bij hun huisarts te halen. Hoe zinnig dat is, hangt van een paar dingen af. En soms kun je beter aan je hiv-behandelaar om een pneumokokkenvaccinatie vragen. Als je hiv hebt, moet je zorgverzekeraar die laatste vaccinatie ook vergoeden.

Griepprik of pneumokokkenprik?
Pneumokokken zijn bacteriën waar je normaliter niet veel last van hebt. Maar als je een forse griep- of bronchitisontsteking doormaakt, kan het evenwicht tussen bacteriën in je keel en luchtwegen verstoord raken. Dat kan tot een pneumokokken-longontsteking leiden. Die griepcomplicatie kun je voorkomen door je te laten vaccineren met een pneumokokkenvaccinatie. Deze vaccinatie staat in de hiv-behandelingsrichtlijn, maar wordt vaak een beetje vergeten. Vraag ernaar bij je hiv-behandelaar of huisarts.

  • Als je een verzwakte afweer hebt (minder dan 200 CD4-cellen) loop je inderdaad een hoger risico op complicaties bij griep. Dat kan een reden zijn om de griepprik wel te nemen en/of een pneumokkokken vaccinatie te nemen.
  • De kans op complicaties bij griep neemt af naarmate de afweer door behandeling weer beter wordt, een pneumokokken-vaccinatie kan nog steeds zinvol zijn.
  • Bij een zeer slechte afweer (minder dan 100 CD4-cellen) heeft vaccinatie weinig zin. Het vaccin geeft dan voornamelijk bijwerkingen en beschermt nauwelijks tegen griep.
  • Is de afweer beter dan speelt dit probleem nauwelijks. Als het aantal CD4-cellen hoger is dan 200, slaat het vaccin bij 70 – 90% van de hiv-positieven aan en beschermt tegen griep.

Dankzij combinatietherapie hebben hiv-positieven bijna een normale levensverwachting. Wel lijkt het er op dat hiv-positieven eerder last krijgen van ouderdomsklachten dan hiv-negatieven.

Bepaalde vormen van kanker die volgens vroegere inzichten niets met hiv te maken hadden, blijken vaker voor te komen bij hiv-positieven dan in de algemene bevolking. Het ouder kunnen worden met hiv heeft ons dit geleerd. Levensstijl, het laagste CD4-aantal ooit, het huidige CD4-aantal en hiv zelf zullen hier een rol spelen. Maar hoe de verbanden exact liggen is nog niet bekend.

Meer informatie over hiv en hepatitis vind je hier.
En hier vind je het Dossier hepatitis C.

Klassieke aidsdementie komt tegenwoordig bijna niet meer voor. Lichtere vormen van afwijkend functioneren van de hersenen komen ondanks de komst van combinatietherapie nog wel voor. In het dagelijkse leven levert dat meestal nauwelijks of geen problemen op.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen