Stichting NAMENproject Nederland heeft het intitiatief genomen voor een AIDSmonument in Amsterdam. In navolging van o.a. San Francisco, Vancouver en Manchester zal er hopelijk mei/juini 2016 in onze hoofdstad een AIDSmonument verrijzen.

Een monument is belangrijk voor:

  • Empowerment voor mensen die leven met hiv en aids.
  • Een fysieke plek om mensen te herdenken die aan de gevolgen van aids zijn overleden.
  • Hun buddy’s te eren die hun terzijde stonden.
  • Blijvende aandacht voor hiv en aids in Nederland en de wereld.

Dat is de boodschap van het nieuwe monument. In Nederland zijn er nu zo'n 25.000 mensen met hiv. Jaarlijks krijgen hier nog steeds 1.100 mensen de diagnose hiv, ofwel iedere week gemiddeld 21. Van de mensen met hiv in Nederland weet 25% niet dat hij of zij hiv heeft.

Ode aan Amsterdam
Er is in de afgelopen 30  jaar veel gebeurd. Sterven aan de gevolgen van aids werd voor velen vanaf 1996 met de komst van hiv-remmers leven met hiv. Een enorme doorbraak, maar hiv en aids dreigen langzamerhand onzichtbaar te worden, terwijl er ook anno 2015 in Nederland nog mensen overlijden aan aids. Wie in de jaren 80 en 90 aids van dichtbij heeft meegemaakt denkt in verbijstering terug aan die jaren van maatschappelijke onrust, verlies, verdriet en angst. Het monument wordt een blijvende herinnering aan die tijd, maar het is ook een ode aan Amsterdam, dat een toevluchtsoord werd voor mensen die zich in hun voormalige woonplaats niet meer op hun gemak voelden of grofweg gediscrimineerd werden.

living by numbers 250AIDSmonument
Jean-Michel Othoniel heeft zijn inspiratie voor het monument gehaald uit de cijfers rondom hiv en aids. Vrijwel alles wordt geteld als het over dit onderwerp gaat: het aantal slachtoffers, het aantal levenden met hiv, het aantal CD4 cellen. Dat leidde hem naar het idee van een telraam. Een nostalgisch stuk speelgoed dat veel mensen uit hun jeugd kennen.
De glazen kralen van Murano-glas zijn vrolijk en kleurrijk, feestelijk zelfs. Ze symboliseren hoop. De hoop dat er aan het tellen ooit een eind komt. Al zo’n twintig jaar bestaat het basismateriaal van Othoniel uit uitbundig gekleurde bollen van murano-glas, die in Venetië met de hand worden geblazen. De bollen hebben allemaal kleine afwijkingen. De bollen vangen het licht, breken het op in kleur en geven hun betovering door aan het netvlies van de passant. Zijn werken zijn als grote juwelen. Othoniel zegt daarover: “Schoonheid in de kunst is een beetje taboe in het Westen, terwijl schoonheid, troost en hoop zo ontzettend nodig zijn in onze wereld.”
Jaarlijks zal het weergegeven getal op het telraam worden bijgesteld en toegelicht tijdens dit evenemen. Zo zal hier bijvoorbeeld ooit het aantal mensen te zien zijn dat van hiv genezen is. Zo gaat het monument niet alleen over verlies maar ook over winst.

Een open plek met weids uitzicht
Het monument komt te staan op een schitterende locatie aan het IJ: t/o De Ruyterkade 113 tussen Centraal Station en het Muziekgebouw. Jaarlijks zullen vele honderdduizenden het monument te zien krijgen: passagiers in het openbaar vervoer en de honderden zee- en riviercruiseschepen, automobilisten, fietsers, wandelaars en toeristen. Behalve voor officiële, gemeenschappelijke ceremonies is het AIDSmonument ook bedoeld voor intieme herdenkingen. Daarom komt onder het metershoge telraam een bank met uitzicht over het IJ en biedt bezoekers zo ruimte voor bespiegeling, en nodigt ze uit naar de horizon te kijken en te hopen op betere tijden. Het monument wil vooral ook mensen met hiv een hart onder de riem steken.

polsbandje aidsmonument 250Steun het AIDSmonument
Nadat in de startfase het AIDSmonument veel steun heeft gekregen van betrokken ngo's, óók van de Hiv Vereniging Nederland, volgden veel particuliere bedrijven. Hoofdsponsors zijn Aids Fonds, Reed Elsevier en het OLVG. Nu (juli 2015) wordt steun gezocht van kunstfondsen en particuliere sponsors. In september 2015 start een crowdfunding-campagne, onder andere op Facebook. Doneer geld, word sponsor of koop een polsbandje om het nieuwe AIDSmonument te ondersteunen en volg het initiatief op Facebook!

Lees hier alles over dit initiatief.
Interview met Jean-Michel Othoniel in Hello Gorgeous.

Contact

Memorial
020 - 689 25 77
op ma, di, do
14.00 – 22.00 uur

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen