seksueel - hiv en kinderwens

Of je nu een man of een vrouw bent, onder goede begeleiding van een dokter kun je met hiv veilig een gezonde baby krijgen. Als je bepaalde maatregelen neemt, is het vrijwel uitgesloten dat je baby via jou hiv oploopt. Omdat je levensverwachting met hiv vrijwel normaal is, staat hiv je kinderwens niet in de weg. Alleen kan je als positieve vrouw je baby geen borstvoeding geven en moet jouw baby een maand lang hiv-remmers gebruiken. Hoewel de kans in de praktijk vrijwel nul is dat het kindje hiv heeft, is het voor veel (aanstaande) ouders heel spannend. En hoe reageren mensen in je omgeving erop? Weten ze dat je hiv hebt of niet? Wanneer vertel je het aan je kindje? Elke positieve mama of papa vindt haar of zijn eigen manier om hiermee om te gaan. Je kunt goede begeleiding krijgen van je internist en je hiv-consulent. En het is een aanrader om contact te zoeken met mensen met hiv die ook moeder of vader zijn of willen worden.

Waarom geef je geen borstvoeding?
Ik ben op zaterdag bevallen en op maandag hebben ze bloed afgenomen uit haar handje. Dat was wel sneu, hoor, ik voelde me daar erg schuldig over. De uitslag was goed. Na zes weken is ze nog een keer getest en ook dat was goed. Over een maand wordt ze voor de laatste keer getest, dan weten we zeker dat het goed zit. Ik zal blij zijn als ik weet dat ze helemaal vrij is. Tijdens de zwangerschap dacht ik: die tests zijn niet spannend, want de kans is zó klein dat het mis gaat. Maar toen ze me de uitslag vertelden, merkte ik pas dat ik er toch stiekem wel stress van had gehad. Het had meer impact dan ik had verwacht. Het is toch mijn grootste angst dat Noni het zou krijgen.

Mannen en vrouwen kunnen er op zeker moment in hun leven mee te maken krijgen: een kinderwens. Maar wat als je geïnfecteerd bent met hiv? Gelukkig is het goed mogelijk voor mensen met hiv om een gezond kindje te krijgen. Helaas, heerst er in de samenleving nog een enorm taboe op het onderwerp hiv en zwangerschap. Er wordt vaak verondersteld dat vrouwen die geïnfecteerd zijn met hiv automatisch ook hun kind zullen infecteren. In de aflevering ‘Hiv en zwangerschap’ luisteren we naar het ontroerende verhaal van een seropositieve vrouw die twee kinderen heeft gekregen. En haalt infectiologe Claire van Nispen tot Pannerden hiv en zwangerschap uit de taboesfeer.

 

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen