seksueel - viral load en seks

De kans dat je hiv overdraagt is zeer klein als je minstens een half jaar een ondetecteerbare viral load hebt op het moment dat je seksueel contact hebt, als je therapietrouw bent én als je geen andere soa hebt. Dit wordt wel het ‘Zwitserse standpunt’ genoemd, omdat het inzicht voor het eerst door Zwitserse onderzoekers is geformuleerd. Het voorkómen van overdracht kan een goede reden zijn om te beginnen met de hiv-behandeling, ook al is je weerstand nog op peil.


Andere risico’s meewegen
Veel mannen kiezen ervoor om onbeschermde seks te hebben als men allebei hiv heeft en de viral load ondetecteerbaar is. Als we daarover praten, merk ik nogal eens dat men niet altijd het risico van hepatitis C en andere soa’s heeft meegewogen.
Loek Elsenburg, verpleegkundig hiv-specialist

Hoe zit het als je wél een andere soa hebt?
Een andere soa kan mogelijk de kans op het overdragen van hiv vergroten. Je merkt niet altijd iets van een soa, dus je kunt ook een soa hebben zonder dat je het weet. Als je een soa hebt, kan de hoeveelheid hiv in je sperma of vaginaal vocht hoger zijn dan normaal.

Er bestaat een sterk verband tussen viral load (de hoeveelheid hiv in het bloed) en infectiositeit (de kans om je virus seksueel over te dragen). Bij een ondetecteerbare viral load is die kans onder een aantal voorwaarden (zeer) klein. Een Zwitserse overheidscommissie maakte dit in 2008 met hun Zwitserse standpunt bekend en in mei 2011 volgden de Hiv Vereniging, Aids Fonds, Schorer (inmiddels opgeheven)  en Soa-Aids-Nederland gezamenlijk met informatie over dit onderwerp. In september 2013 heeft de Nederlandse Vereniging van  Hiv-behandelaren zich hierbij aangesloten.

Meerdere vragen rondom hiv-overdracht, viral load, beschermde en onbeschermde seks komen aan bod in dit overzicht van vragen & antwoorden.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen