maatschappelijk - zorgverzekering

rekenmachine 200Via de Hiv Vereniging kun je met korting voor 2017 bij vijf zorgverzekeraars een basisverzekering en aanvullende verzekeringen afsluiten.

Via Klap Assurantiën biedt de vereniging hiv-positieven korting aan op zowel basis- als aanvullende polissen van een aantal zorgverzekeraars. Het aanbod is door de jaren heen gegroeid. Dit jaar is er voor het eerst een afvaller: Avéro Achmea. De korting van Zilveren Kruis is iets minder dan vorig jaar. Achmea wil op termijn af van de collectieve verzekeringen die niet via werkgevers worden aangeboden.

Waarom deze vijf?
Dat is historisch gegroeid. Doordat de vereniging zelf haar verzekeringszaken onderbracht via een andere assurantietussenpersoon, kwam toegang tot een aantal verzekeringen beschikbaar met forse kortingen. Alle vijf de verzekeringsmerken hebben mogelijkheden en beperkingen.

 Verzekeraar   Basisverzekering    Aanvullende verzekering 
 Delta Lloyd    9% korting    20% korting
 ONVZ    8% korting    10% korting
 De Amersfoortse    7,5% korting    0% korting
 Menzis    6% korting    8% korting
 Zilveren Kruis    5% korting    7,5% korting

 

dokter beeld 200De nieuwe zorgverzekeringspolis is gemiddeld 10% duurder dan vorig jaar. Ook als je bij je huidige verzekeraar blijft. Het eigen risico blijft € 385,- per jaar. Als hiv-positieve zul je dat bedrag zeker moeten betalen.

In november/december krijgt iedereen een nieuw aanbod van de huidige zorgverzekeraar . Als je denkt dat er daarmee, behalve de prijs, niets verandert, kun je bedrogen uitkomen. Je moet de polisvoorwaarden checken. Heb je een restitutiepolis, dan blijf je vrij in je keuze van zorgverleners. Heb je een naturapolis, dan moet je – als je bij dezelfde verzekeraar wilt blijven – controleren of je hiv-behandelcentrum, huisarts en andere zorgverleners (fysiotherapeut en tandarts bijvoorbeeld) ook in 2017 onder dezelfde voorwaarden vergoed blijven. Als dat niet zo is, dan kun je beter de overstap maken naar een iets duurdere restitutiepolis.

Veranderingen in de basisverzekering
Elk jaar kun je je zorgverzekering aanpassen door een andere verzekeraar te nemen. Maar er zijn ook wettelijke veranderingen in de basisverzekering. Die wijzigingen gelden vanaf 1 januari. Hieronder een overzicht van de wijzigingen die elke zorgverzekeraar wettelijk heeft doorgevoerd. Let op: het maakt nog steeds uit of je een restitutiepolis, een naturapolis of een budgetpolis hebt.

Veel gemeenten bieden gunstige collectieve zorgverzekeringen aan. Deze zijn bedoeld voor mensen met een klein inkomen, die veel kosten maken voor hun zorg. Als dit voor jou het geval is, informeer dan bij je gemeente. Je kunt nog tot 31 december wisselen van zorgverzekeraar.

Elke gemeente heeft zijn eigen regelingen voor mensen met een laag inkomen. Een collectieve zorgverzekering kan daarvan onderdeel uitmaken. De inhoud, vergoedingen en premie verschillen per gemeente en aangeboden zorgverzekering. Met een inkomen tot 110% van het wettelijk minimumloon kom je doorgaans in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering. Bijna 273 gemeentes bieden een uitgebreide dekking.

De website zorgwijzer.nl biedt een overzicht van zorgverzekeraars die de contributie geheel, gedeeltelijk of niet vergoeden. In dit overzicht zie je per zorgverzekeraar wat deze aanbiedt. Vaak verbindt een zorgverzekeraar een voorwaarde aan de vergoeding. Namelijk of een patiëntenorganisatie is aangesloten bij de NPCF en Ieder(in). De Hiv Vereniging is aangesloten bij Ieder(in). Soms vraagt men naar een regionale organisatie. De HVN is ook aangesloten bij Cliëntenbelang Amsterdam. Informeer jezelf, zoek in het overzicht jouw ziektekostenverzekering en neem desnoods contact op met je verzekering als je vragen hebt. Een overzicht is ook te downloaden (pdf).

zorgverzekering 3 150Er komen elk jaar steeds meer internationale studenten naar Nederland om hier te studeren. Waaronder ook studenten die hun hiv-status kennen. Ze zijn hier met een studievisum en zijn verplicht om een zorgverzekering te hebben. Op basis van dit studievisum kan men alleen een particuliere studentenzorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld bij OOMS of AON.

Bekende aandoeningen uitgesloten
Particuliere zorgverzekeringen sluiten de zorgkosten voor reeds bekende aandoeningen helaas uit. De zorgkosten voor hiv-zorg worden dus niet vergoed als men zijn of haar hiv- status al voor het vertrek naar Nederland kent. De particuliere zorgverzekeringen willen voorkomen bestaande aandoeningen te verzekeren, waarvan van te voren vast staat dat de verzekeraar zorgkosten moet vergoeden. Men moet dan zelf de kosten voor de hiv-zorg en hiv-behandeling betalen. Of bijvoorbeeld ervoor zorgen dat zij de hiv-medicatie vanuit hun eigen land krijgen.

toegang zorgIn de praktijk kan er nog onduidelijkheid bestaan bij (zorg)professionals over het verstrekken van hiv- en soa-zorg aan mensen met hiv die onverzekerbaar zijn. Het gaat dan om mensen zonder legale status. Ofwel ongedocumenteerden. Het gaat hierbij om een groep mensen die formeel niet in Nederland mag zijn, maar wel in Nederland verblijft en soms ook hiv- en soa-zorg nodig hebben.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen