Persberichten 2016

Ondanks dalende cijfers zijn nieuwe hiv-diagnoses reden tot zorg

Bijna de helft van alle nieuwe hiv-diagnoses wordt veel te laat gesteld. De Hiv Vereniging maakt zich daar grote zorgen over. Mensen die niet tot de hoog risico groepen behoren, zoals heteromannen en mensen ouder dan 45 jaar, komen door dit risicobeleid te vaak te laat in behandeling. Stichting Hiv Monitoring meldde onlangs een dalend aantal nieuwe hiv-infecties. Tegelijkertijd komt 45% van deze diagnoses laat in zorg, waarbij het afweersysteem van mensen in veel gevallen al behoorlijk is aangetast.

Pieter Brokx, directeur van de Hiv Vereniging: ‘Huisartsen en andere zorgverleners denken vaak niet aan hiv als een patiënt met klachten niet in het risicoplaatje past. Ze zien duidelijke symptomen bij deze mensen daarom niet aan voor hiv. Testen op hiv is bij deze groepen maar zelden aan de orde. Dat zie je in de cijfers terug, en dat is onacceptabel’. Aandoeningen, zoals gordelroos, vermagering en hardnekkige (schimmel)infecties, die wijzen op een aangetaste afweer, leiden te vaak niet tot een hiv-test. Iemand kan al 15 jaar met hiv rondlopen voordat deze symptomen zich openbaren. Dat had voorkomen kunnen worden met een simpele bloedafname.

De Hiv Vereniging pleit dan ook voor het eerder aanbieden van een hiv-test. 'Ook als iemand niet binnen de standaard risicogroepen valt. In die gevallen valt er echt gezondheidswinst te behalen', zegt Brokx. 'Testen op hiv moet de gewoonste zaak ter wereld zijn bij onderzoeken. Hiv is goed te behandelen. De medicatie maakt een lang en gezond leven mogelijk en zorgen ervoor dat hiv niet meer wordt overgedragen. Hoe eerder iemand bekend is met de diagnose, hoe beter.'

flyer hivuitdekast 150Hiv Vereniging en hello gorgeous: Hiv uit de Kast 2016

Het hiv-virus is niet over te dragen bij succesvolle behandeling. Die boodschap staat dit jaar centraal bij de Hiv uit de Kast-campagne van de Hiv Vereniging en stichting hello gorgeous. Groot, internationaal onderzoek concludeerde eerder dit jaar dat juist gebruik van hiv-medicatie overdracht van het virus onmogelijk maakt. 

Tot en met 11 december zijn twintig zuilen in Amsterdam beplakt met levensgrote portretten van mensen met hiv. Zij maken deel uit van een groep diverse rolmodellen, die op www.hivuitdekast.nl hun leven met hiv anno 2016 laten zien.

In die periode worden er ook surveys afgenomen onder het publiek, met als doel te onderzoeken wat het resultaat is van deze campagne. Hierbij wordt er samengewerkt met onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Op 1 december verschijnt er een paginagrote advertentie in dagblad Metro en zullen er ook vrijwilligers op een aantal grote stations staan om deze survey af te nemen.

Ook nieuw dit jaar is een korte brochure waarin Kenny, een heteroman met hiv, en zijn vriendin Heidi vertellen over hun zoontje dat ze op natuurlijke wijze hebben verwekt. Professor dokter Kees Brinkman, internist in het Amsterdamse OLVG legt vervolgens kort uit hoe hiv-medicatie ervoor kan zorgen dat het virus dusdanig wordt geremd, dat mensen met hiv het niet meer kunnen overdragen.

De brochure zal worden verspreid onder een aantal huisartsen en apotheken door het land. Ook zal de folder verkrijgbaar zijn op verschillende locaties in Amsterdam, die mee doen aan de Hiv-testweek.

truvada 150De hiv-preventiepil, ook wel bekend als PrEP, mag in Europa gebruikt worden voor de preventie van hiv. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag bekend gemaakt. Vijf belangenorganisaties roepen minister Schippers op om PrEP direct beschikbaar te stellen, nu met EMA-goedkeuring het laatste voorbehoud voor invoering in Nederland is weggenomen. In de landen als de Verenigde Staten en Frankrijk is PrEP al langer beschikbaar.

Aids Fonds – Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren riepen minister Schippers al in april op om PrEP nog in 2016 in Nederland beschikbaar te stellen. De minister gaf toen aan niet vooruit te willen lopen op registratie door de EMA. Nu registratie een feit is, is het volgens de belangenorganisaties zaak dat Schippers de hiv-preventiepil direct beschikbaar stelt.

Volgens de organisaties is het cruciaal dat de minister nu niet langer aarzelt en geen tijd verliest in de strijd tegen hiv. Jaarlijks vinden 1.000 nieuwe hiv-infecties plaats in Nederland. Door PrEP snel toe te voegen aan het bestaande hiv-preventiepakket kan de minister een groot deel van deze infecties voorkomen.

PrEP is nu alleen beschikbaar voor de 370 deelnemers aan een studie van de GGD Amsterdam. De belangstelling voor PrEP is echter vele malen groter. De EMA maakte vrijdag bekend dat PrEP een effectief en veilig preventiemiddel is. De hiv-preventiepil wordt mondiaal gezien als een noodzakelijke aanvulling op bestaande hiv-preventiemiddelen, zoals condooms, testen en snel behandelen. Na 30 jaar condoom promotie weten we dat niet iedereen zijn leven lang condooms (goed) gebruikt; voor sommigen voldoen de huidige preventie-methoden niet. Met name voor mensen met een verhoogd risico op hiv biedt PrEP aanvullende en effectieve bescherming.

Tijdens de Internationale Aids Conferentie, deze week in Durban, bleek dat verschillende landen PrEP al breed beschikbaar hebben gesteld, zoals de Verenigde Staten, Zuid Afrika, Thailand, Frankrijk en Australië, of dat binnenkort gaan doen, zoals Brazilië en Kenya.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen